perjantai 25. maaliskuuta 2016

Puutarhuri Pirkanmaa: Vanhoista omenapuista kannattaa ensisijaisesti poistaa kaikki kuolleet ja vaurioituneet oksat. Sen jälkeen puu näyttää jo paljon selkeämmältä. Tarkista onko latvassa toisiinsa hankaavia oksia. Voit lyhentää niitä tai poistaa kokonaan.


Miten leikkaan vanhoja omenapuita? Kun omenapuut ovat yli 40-50 vuotta vanhoja ja lähinnä tiheää puumaista risukkoa

Sopimusneuvottelut e-mail: talonmiespalvelu@gmail.com
mitä kautta tilausvahvistus, kiitos

Puhelin: 044-3380291
Hinnoittelu yleensä 50 euroa alkava tunti, siirtymämaksu eli km-korvaus ja työkalukorvaus 10€ - 50€ tapauskohtaisesti käteisellä paikalle tultua

Kotitalousvähennyskuitti tilaussähköpostiisi talteen hommien jälkeen.


Vanhoista omenapuista kannattaa ensisijaisesti poistaa kaikki kuolleet ja vaurioituneet oksat. Sen jälkeen puu näyttää jo paljon selkeämmältä. Tarkista onko latvassa toisiinsa hankaavia oksia. Voit lyhentää niitä tai poistaa kokonaan. Lyhentämällä oksa kevenee ja saattaa irrota toisesta oksasta. Oksia lyhennetään oksahaaran kohdalta eikä paljaita tappeja jätetä latvaan.

Omenapuussa kasvavat vesiversot viittaavat siihen, että puusta on joskus poistettu liian isoja oksia, siitä on revennyt jokin iso oksa tai puussa on jokin muu iso haava tai vaurio. Vesiversoja on hyvä harventaa, koska ne eivät ole rungossa kiinni yhtä tukevasti kuin tavalliset oksat. Siksi ne repeävät helposti. Kaikkia ei kannata kuitenkaan poistaa, koska se saa vesiversot vain kasvamaan lisää. Voit poistaa suoraan rungosta tai alimpien oksien lähellä runkoa kasvavat vesiversot. Joskus asiakas haluaa, että ota vaan kaikki. Se tarkoittaa että asiakas joko tilaa puutarhurin uusiksi tai itse poistaa liikakasvut vesiversoina juhannuksen aikaan uudelleen vesiversoihin räjähtäneestä omenpuusta.


Jos yhdestä ja samasta haavakohdasta kasvaa runsaasti vesiversoja, voit harventaa niitä poistamalla vahvimmat versot. Jätä jäljelle ohuita, yksittäisiä versoja ja poista ne vasta seuraavana kesänä tai kun haavakohdan versokasvu on taantunut. Vesiversojen harvennus tai poisto kannattaa tehdä kesällä, koska silloin haavakohtaan ei välttämättä enää kasva uusia versoja samana vuonna.Isojen oksien poisto on puulle suuri rasitus ja aiheuttaa vesiversokasvua. Älä leikkaa oksia, jotka ovat läpimitaltaan yli viisisenttisiä. Voit lyhentää niitä kärjistä niin, että leikkaushaava on oksahaaran kohdalla. Hyväkuntoinen puu kestää paremmin monen sormenpaksuisen kuin yhden ranteenpaksuisen oksan poiston.


Voit poistaa kuolleet oksat milloin tahansa, elävät oksat mieluiten keskikesän jälkeen, juhannuksen jälkeen / heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin, tai keväällä huhtikuussa, ennen kuin lehdet puhkeavat. Keväällä erottaa oksiston hyvin, kesällä se on lehtien piilossa. Kesällä oksat takertuvat helposti toisiinsa kiinni. Ylitiheästä omenapuusta on vaikea saada leikatut oksat alas ja joskus niitä joutuu pätkimään saksilla pienemmiksi, ennen kuin ne suostuvat irtoamaan. Ole varovainen, kun siirrät leikatut oksat alas maahan. Ne repivät herkästi hedelmäkannuksia ja nuorempia oksia.

------------------------------------
Omenapuiden leikkaukset Pirkanmaalla Tampereen talousalueella, toki tilauksen mukaan kauemmaksikin tullaan kun on käteisellä heti maksaa
http://omenapuiden-leikkaukset-pirkanmaa.blogspot.fi/

 ------------------------------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti